התחום המוכר והנפוץ ביותר בדיני הוצאה לפועל הינו מימוש צ’קים שלא נפרעו, בין אם בעקבות ביטול ההמחאה על ידי בעל ההמחאה, בין אם הסיבה היא העדר כיסוי בחשבון ממנה נמשכה ההמחאה או מכל סיבה אחרת. שיק הינו שטר אשר ניתן לממש בלשכת ההוצאה לפועל. בנוסף, אפשר לממש גם שטרות נוספים כמו שטר חוב.
[במסגרת לשכת ההוצאה לפועל ניתן לבצע הליכים נוספים אשר פחות מוכרים לציבור כגון הוצאה לפועל של פסק דין].
כיום, לאחר שינויים שעבר חוק ההוצאה לפועל ניתן גם להגיש תביעות מסוימות ללשכת ההוצאה לפועל. תביעות אלו מוגבלות בסכום מינימלי מסוים, המשתנה לעתים.
במסגרת תיק הוצאה לפועל ניתן לבצע הליכים רבים ומגוונים שמטרתם אחת היא - מימוש החוב הפסוק לטובת הזוכה (הזוכה הינו מי שפותח את תיק ההוצאה לפועל): ניתן לעקל חשבון בנק, עיקול של נכסים כולל דירות ו/או בתים, לעקל כספים הנמצאים אצל צד ג’ ומגיעים לחייב (מי שנגדו נפתח תיק ההוצאה לפועל).
מלבד זאת קיימות אפשרויות להליכים כמו הוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ, צו מאסר, צו חיפוש, כינוס נכסים וכו'.
לעומת זאת, קיימים גם הגנות והליכים שנועדו להגן על החייב בתיק ההוצאה לפועל.
בראש ובראשונה על חייב בתיק לזכור כי עליו להגיש תגובה תוך עשרים ימים ממועד קבלת האזהרה מלשכת ההוצאה לפועל. רצוי וראוי כי תגובה זו תוגש לאחר התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום ואף תוגש באמצעות עורך דין.
חלק מטענות ההגנה שחייב יכול לטעון הינן טענת "פרעתי", טענת "חוסר סמכות" וטענות של כשלון תמורה חלקי או מלא (בעיקר בתיקי מימוש שטרות).
מאחר ומדובר בתחום סבוך מבחינה משפטית, ראוי ורצוי כי תפנו לקבל ייעוץ עוד בטרם תגישו את תגובתכם הראשונית ללשכת ההוצאה לפועל. תגובה חפוזה, בטרם קבלת ייעוץ ובחינה של האסטרטגיה הכוללת, עלולה לשבש ולהקשות בניהול התיק בהמשך ולהפחית את הסיכוי להצלחה בו.
שימו לב, במסגרת הליכי הוצאה לפועל אין סמכות מקומית. כלומר, זוכה יכול לפתוח תיק בכל מקום שהוא חפץ בכך, בגבולות מדינת ישראל, כמובן. העובדה כי לא הספקתם להגיש תגובה כי הלשכה רחוקה ממקום מגוריכם לא תהיה עילה לעיכוב הליכים כנגדכם.
עו"ד ישראל זלישנסקי | ליטיגציה , רישום מקרקעין , ההוצאה לפועל
עו"ד ישראל זלישנסקי | ליטיגציה , רישום מקרקעין , ההוצאה לפועל